Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Wołowina w sosie czosnkowym

Składniki na 4 porcje:
  • 500 g wołowiny
  • 2 plastry cebuli
  • po pół czerwonej i żółtej papryki
  • łyżka soku z cytryny
  • główka czosnku
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • po łyżce mąki i smalcu
  • sól, pieprz

Mięso umyj, osusz, podziel na cztery plastry, lekko rozbij tłuczkiem, skrop sokiem cytrynowym i oprósz pieprzem. Ząbki obranego czosnku poprzekrawaj na pół, a umytą paprykę potnij na mniejsze kawałeczki.

Kotlety oprósz mąką, usmaż z obu stron na rozgrzanym smalcu, dopiero teraz posól i przełóż do rondla.

Do pozostałego po smażeniu mięsa gorącego smalcu włóż czosnek, przez chwilę go podsmaż, wlej wino, wrzuć cebulę i paprykę, a całość zagotuj. Powstałym sosem polej kotlety i duś je pod przykryciem na małym ogniu (około 50 minut). W razie potrzeby co jakiś czas skrapiaj je winem lub wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...