- 2 bakłażany
- 4 małe cukinie
- czerwona, zielona i żółta papryka
- 2 pomidory
- 2 duże cebule
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- po łyżeczce drobno przetartego tymianku, rozmarynu i cząbru
- jajo
- oliwa
- wino do smaku
- posiekana natka pietruszki i czosnek
Czosnek obierz i drobno posiekaj, możesz go też rozgnieść. Obrane cebule pokrój w kostkę. Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Kawałki bakłażanów posól i odstaw na 20 minut, po czym je opłucz i osusz. Następnie pokrój w grubszą kostkę.
Cukinie po umyciu pokrój w kostkę, tak samo przygotuj pomidory.
Do rozgrzanego oleju wrzucaj po kolei przygotowane warzywa. Zacznij od papryki i bakłażana, następnie cukinia i pomidory, a na koniec dolej białego wina do smaku. Dodaj rozmaryn, tymianek, cząber i czosnek. Po dokładnym wymieszaniu duś wszystko mniej więcej 20 minut pod przykryciem.
Zagotuj w rondelku wodę z niewielką ilością octu. Rozbite jajko delikatnie zsuwaj do wody i gotuj je na wolnym ogniu mniej więcej 3 minuty.
Masz już prawie gotową potrawę. Wyjmij warzywa łyżką na przygotowany talerz. Delikatnie wyjmij z wody jajko w koszulce i udekoruj nim warzywa, następnie polej niewielką ilością oliwy. Jeżeli chcesz przygotować zupę krem ratatouille, dodaj do warzyw wywar z kurczaka albo zmiksuj je ręcznie i przetrzyj przez sito.
Ratatouille masz już gotowe. Kurt Scheller poleca je na gorąco, podawane z mięsem lub ryżem. Możesz także podać tę potrawę na zimno jako przystawkę lub dodatek do dania głównego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz