Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Trufle na zimno

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 2/3 szklanki mleka
  • 10 dag masła
  • żółtko
  • 50 ml spirytusu
  • esencja rumowa
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki zmielonych orzechów

Mleko zagotuj z cukrem i odstaw do ostygnięcia. Mąkę upraż na suchej patelni na małym ogniu, przez cały czas starannie ją mieszając. Gdy lekko zbrązowieje (nie ma prawa się przypalić!), zdejmij ją z ognia i pozwól ostygnąć.

Utrzyj masło z żółtkiem i - nie przerywając ucierania - dodawaj porcjami mąkę, mleko, kakao, aromat i spirytus. Gdy wszystkie składniki się połączą, urywaj po niedużym kawałku masy i z każdego ulep foremne kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtocz w kakao wymieszanym z mielonymi orzechami.

Poukładaj trufle pojedynczą warstwą na tacy lub paterze i umieść w lodówce, gdzie stwardnieją pod wpływem chłodu. Możesz je tam przechowywać nawet tydzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...