Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Tort z gorzką czekoladą

Składniki na 16 porcji: 
  • po 25 dag masła i cukru
  • po 13 dag mąki pszennej i ziemniaczanej
  • po 18 dag kuwetury czekoladowej mlecznej i gorzkiej
  • 5 jaj
  • skórka otarta z cytryny
  • łyżka likieru migdałowego
  • po pół łyżeczki cynamonu i mielonej kolendry
  • 4 dag marcepana
  • 8 dag płatków migdałów

Masło utrzyj z cukrem. Ucierając, wbijaj jajka. Dodaj cynamon, kolendrę, likier, skórkę cytrynową i dwie rodzaje mąki. Wrzuć płatki migdałów. Na dnie tortownicy rozsmaruj 2 łyżki ciasta. Piecz w temperaturze 175°C około 2 minut, aż uzyskasz kolor złoty. Na tym umieść kolejne 2 łyżki ciasta i upiecz. Zrób około 9 takich warstw. Gotowe ciasto polej stopioną polewą z czekolady gorzkiej. Udekoruj piórkami mlecznej i gwiazdkami z marcepana.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...