Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Tort lodowy

Składniki:
  • 6 jaj
  • 20 dag cukru
  • 20 dag zmielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 l lodów waniliowych
  • 1,5 szklanki śmietanki 30-proc.
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru pudru

Białka ubij na sztywno z sokiem cytrynowym, dodaj cukier i ubij, aż się rozpuści. Dodaj żółtka, bułkę tartą, 15 dag orzechów i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Po upieczeniu wyjmij i odstaw na noc. Ciasto przekrój na 2 blaty. Jeden włóż do tortownicy, szybko rozłóż na nim lody i przykryj drugim blatem. Tort włóż do zamrażalnika na 2 godziny. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Tort wyjmij z tortownicy, posmaruj wierzch i boki kremem i pozostałymi orzechami. Do czasu podania trzymaj w zamrażalniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...