Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Terryna z pieczarkami

Składniki:
  • po 50 dag mielonego mięsa wieprzowego i cielęcego
  • 20 dag wątróbki cielęcej lub drobiowej
  • 2 słoiki pieczarek konserwowych bez octu
  • 1 szklanka śmietanki 30-proc.
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól, pieprz

Mięso i drobno pokrojoną wątróbkę zmiksuj ze śmietaną, jajami i przyprawami. Pieczarki osącz, kilka zostaw do dekoracji, a resztę wymieszaj z masą mięsną. Podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia.

Masę mięsną przełóż do formy, przykryj formą aluminiową i piecz w kąpieli wodnej 90 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni. Terrynę ostudź i włóż do lodówki. Przed podaniem pokrój w plastry i przybierz zieleniną.

Podawaj z piklami i chrzanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...