Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Tamilski rosół w angielskim wydaniu

Składniki na 4 porcje: 
  •  pół kury (ok. 80 dag)
  • 10 dag chudego surowego boczku
  • pęczek włoszczyzny
  • duża cebula
  • 4-5 pomidorów
  • 1-2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 1-2 goździki
  • tarta gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki masła
  • po łyżce mąki i masła
  • pół bułki paryskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • pieprz cayenne

Umytą kurę włóż do garnka, dodaj oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę, cebulę z wbitymi goździkami oraz liść laurowy. Zalej ją 2 litrami gorącej wody i ugotuj pod przykryciem, co zajmie około godziny. Miękką już kurę wyjmij i ostudź.

W czasie gotowania kury pokrojony w drobną kostkę boczek wrzuć na rozgrzaną patelnię, chwilę podsmaż na silnym ogniu, po czym zmniejsz płomień, dodaj masło i roztarty czosnek oraz kostki pomidora bez skórki. Całość wymieszaj i przez chwilę podduś, a następnie oprósz mąką, rozprowadź szklanką przecedzonego rosołu, wsyp pieprz, pieprz cayenne i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszając - gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Mięso kury oddziel od kości i pokrój w paski, rosół przecedź, marchewkę i pietruszkę pokrój w słupki i razem z kurą włóż do rondla. Teraz wlej rosół, podgrzej, dodaj sos pomidorowy, który zagęści zupę, wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem, pieprzem cayenne i jeszcze raz podgrzej zupę. Podawaj bardzo gorącą, z grzankami czosnkowymi: kromki bułki natrzyj czosnkiem, pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię, po chwili dodaj masło i poczekaj, aż grzanki się zrumienią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...