Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Szwajcarskie ciasteczka

Składniki na 4 porcje:
  • 25 dag mąki
  • jajo
  • 2 łyżeczki oleju
  • ćwierć łyżeczki octu winnego
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Z mąki, 5-6 łyżek przegotowanej wody, octu winnego, jaja, łyżeczki oleju i soli zagnieć twarde lśniące ciasto. Posmaruj je pozostałym olejem, przykryj i pozwól „odpocząć”.

Mniej więcej po godzinie ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy, szklanką powycinaj krążki i wrzucaj je partiami na gorący olej, a gdy się „wybrzuszą” i nabiorą złocistej barwy - wyjmuj je i osączywszy z nadmiaru tłuszczu, obficie posypuj cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...