Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Steki z masłem ziołowo-czosnkowym

Składniki na 4 porcje: 
  • 4 steki wieprzowe
  • łyżka oleju
  • łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • tłuszcz do smażenia
  • masło ziołowe:
  • 15 dag miękkiego masła
  • ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki natki i szczypiorku
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu

Steki umyj, osusz i posyp pieprzem. Następnie posmaruj je z obu stron olejem i wstaw do lodówki. Teraz obierz czosnek, pokrój go, przeciśnij przez praskę i połącz z masłem. Dodaj sól, pieprz i zmiksuj na jednolitą masę. Natkę i szczypiorek drobno posiekaj, dodaj do masła.

Odczekaj, aż masło nieco stężeje. Następnie ułóż je na kawałku folii aluminiowej, uformuj wałek, zawiń i wstaw na 30 minut do lodówki. Na rozgrzanym tłuszczu smaż na steki, po 3-4 minuty z każdej strony. Pod koniec je posól.

Steki rozłóż na talerze. Masło wyjmij z folii, pokrój na plastry i kładź po jednym na każdym steku. Potrawę podawaj z duszonymi warzywami i ewentualnie ziemniakami z wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...