- 4 steki wieprzowe
- łyżka oleju
- łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- tłuszcz do smażenia
- masło ziołowe:
- 15 dag miękkiego masła
- ząbek czosnku
- 2-3 łyżki natki i szczypiorku
- pół łyżeczki soli
- szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu
Steki umyj, osusz i posyp pieprzem. Następnie posmaruj je z obu stron olejem i wstaw do lodówki. Teraz obierz czosnek, pokrój go, przeciśnij przez praskę i połącz z masłem. Dodaj sól, pieprz i zmiksuj na jednolitą masę. Natkę i szczypiorek drobno posiekaj, dodaj do masła.
Odczekaj, aż masło nieco stężeje. Następnie ułóż je na kawałku folii aluminiowej, uformuj wałek, zawiń i wstaw na 30 minut do lodówki. Na rozgrzanym tłuszczu smaż na steki, po 3-4 minuty z każdej strony. Pod koniec je posól.
Steki rozłóż na talerze. Masło wyjmij z folii, pokrój na plastry i kładź po jednym na każdym steku. Potrawę podawaj z duszonymi warzywami i ewentualnie ziemniakami z wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz