Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Sos chrzanowy I

Składniki na 4 porcje:
  • 2 szklanki beszamelu
  • (przygotowanego z Bulionem warzywnym WINIARY)
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • sok z połowy cytryny
  • cukier, sól

Najpierw przygotuj beszamel - 2 łyżki masła roztop, następnie dodaj mąkę i, energicznie mieszając, zasmaż (ale nie rumień!). Później - wciąż mieszając - porcjami dolewaj zimny bulion (2 szklanki) i całość gotuj 7-8 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dopraw go sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Chrzan włóż do gorącego beszamelu i, ciągle mieszając, zagotuj. Zdejmij z ognia, zapraw śmietaną, dodaj do smaku sok z cytryny oraz cukier i sól.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...