Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Solanka

Składniki:
  • 60-70 dag filetów z karpia
  • 2-3 łby z karpia
  • 3 łyżki masła
  • 3 twarde mięsiste pomidory
  • 30 dag kiszonych twardych ogórków
  • 2 duże cebule
  • liść laurowy
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Filety umyj, osusz, natrzyj solą i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Doprowadź do wrzenia osoloną wodę z liściem laurowym i zielem oraz oczyszczonymi łbami karpia, po czym zmniejsz płomień, i na małym ogniu gotuj wywar nadal przez 25-30 minut.

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę, a obraną cebulę posiekaj, zeszklij na stopionym w rondlu maśle i wraz z pomidorami duś na małym ogniu około 10 minut. Do przecedzonego wywaru włóż filety i pogotuj je 15 minut. Miękką rybę wyjmij, przestudź, obierz ze skóry i ości, po czym pokrój w kostkę.

Wywar przecedź, dodaj pomidory, cebulę i obrane, pokrojone w kostkę kwaszone ogórki. Po 10 minutach gotowania włóż mięso z ryby, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz posyp posiekaną natką pietruszki.

Tę zupę podaje się z grzankami z bułki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...