Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Selery w cieście

Składniki: 
  • 2 selery średniej wielkości
  • olej do smażenia
  • ciasto:
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • pół szklanki mleka
  • 2 jaja
  • ostra papryka mielona
  • 2-3 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • sól

Selery wyszoruj szczoteczką, włóż je do wrzącej osolonej wody i gotuj na małym ogniu 8-10 minut. Wyjmij łyżką cedzakową, osącz i odstaw, by przestygły. Następnie obierz, pokrój na plastry grubości 1 cm.

Obie mąki, mleko i jaja zmiksuj, ciasto przypraw solą i papryką, potem dokładnie wymieszaj z orzechami. Krążki selera obtocz w cieście i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawaj z pikantnym sosem i korniszonami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...