- 2 selery średniej wielkości
- olej do smażenia
- ciasto:
- szklanka mąki pszennej
- pół szklanki mąki kukurydzianej
- pół szklanki mleka
- 2 jaja
- ostra papryka mielona
- 2-3 łyżki mielonych orzechów włoskich
- sól
Selery wyszoruj szczoteczką, włóż je do wrzącej osolonej wody i gotuj na małym ogniu 8-10 minut. Wyjmij łyżką cedzakową, osącz i odstaw, by przestygły. Następnie obierz, pokrój na plastry grubości 1 cm.
Obie mąki, mleko i jaja zmiksuj, ciasto przypraw solą i papryką, potem dokładnie wymieszaj z orzechami. Krążki selera obtocz w cieście i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawaj z pikantnym sosem i korniszonami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz