Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Schab duszony w ziołach

Składniki:
  • 2 kg schabu środkowego
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżeczki cząbru
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 15 dag śmietany 22-proc.
  • pieprz, sól

Schab umyj, osusz, natrzyj musztardą i przyprawami, owiń w folię i włóż na noc do lodówki. Mięso obsmaż ze wszystkich stron na smalcu, przełóż do żaroodpornego naczynia, wlej bulion, przykryj i piecz 2 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Po upieczeniu mięsa zlej sos do rondelka i wymieszaj ze śmietaną. Mięso pokrój w plastry, ułóż na ogrzanym półmisku. Sos podawaj w sosjerce. Jeśli chcesz, by schab był bardziej dietetyczny, możesz upiec go w rękawie foliowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...