Składniki:
- 4 duże, dojrzałe papryki (2 czerwone i 2 żółte)
- 1/2 szklanki oliwy lub oleju z pestek winogron
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 6 ząbków czosnku
- sól
Papryki opiecz w całości ok. 30
minut w mocno nagrzanym piekarniku, aż na skórce pojawią się pęcherze i zacznie
czernieć. Opieczone papryki włóż do słoika, zakręć wieczko i pozostaw na ok. 30
minut. Następnie obierz ze skórki, pokrój na paski i lekko posól. Czosnek
obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Oliwę połącz z octem, solą oraz
czosnkiem i powstałym sosem polej paprykę.
Tak przygotowaną paprykę możesz
przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce ok. 2 tygodni.
Podawaj ją jako przekąskę lub
dodatek do wędlin i mięs na zimno. W połączeniu z pomidorami i posiekaną
bazylią sałatka jest doskonałym dodatkiem do grzanek np. z serem kozim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz