Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Sałatka z papryki pieczonej

Składniki:
  • 4 duże, dojrzałe papryki (2 czerwone i 2 żółte)
  • 1/2 szklanki oliwy lub oleju z pestek winogron
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 6 ząbków czosnku
  • sól

Papryki opiecz w całości ok. 30 minut w mocno nagrzanym piekarniku, aż na skórce pojawią się pęcherze i zacznie czernieć. Opieczone papryki włóż do słoika, zakręć wieczko i pozostaw na ok. 30 minut. Następnie obierz ze skórki, pokrój na paski i lekko posól. Czosnek obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Oliwę połącz z octem, solą oraz czosnkiem i powstałym sosem polej paprykę.

Tak przygotowaną paprykę możesz przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce ok. 2 tygodni.

Podawaj ją jako przekąskę lub dodatek do wędlin i mięs na zimno. W połączeniu z pomidorami i posiekaną bazylią sałatka jest doskonałym dodatkiem do grzanek np. z serem kozim.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...