- 30 dag ugotowanej piersi kurczaka (bez skóry)
- 2 pomarańcze
- 2 winne jabłka
- sok z cytryny
- pęczek zielonej pietruszki
- łyżeczka sosu worchester
- mała cebula
- pół szklanki śmietanki
- łyżka koniaku
- sok z cytryny
- skórka otarta z pomarańczy i z cytryny
- sól, pieprz, cukier
Cebulę zetrzyj na tarce, wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu, przykryj, lekko schłódź. Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych, zetrzyj na tarce do jarzyn, po czym obficie skrop sokiem z cytryny.
Obrane pomarańcze pokrój w kostkę, usuń pestki, a mięso pokrój w paski. Połącz składniki sałatki, polej całość schłodzonym sosem, przykryj, wstaw na 1-2 godzin do lodówki. Przed podaniem posyp posiekaną zieloną pietruszką, udekoruj gałązkami pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz