- 2 pomarańcze
- puszka tuńczyka w oleju
- pół główki małej czerwonej kapusty
- środek małej białej kapusty
- 5 dag sera grojera
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- winne jabłko
- sok z cytryny
- olej z puszki tuńczyka
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z cytryny i pomarańczy
- łyżka ostrej musztardy
- sól, pieprz, cukier
Umyte i osączone kapusty - białą i czerwoną - drobno poszatkuj, jabłko pokrój w cienkie słupki, na koniec skrop sokiem z cytryny. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w cienkie słupki. Obrane pomarańcze pokrój w kostkę, usuń pestki, połącz z jabłkiem i serem. Składniki sosu dokładnie wymieszaj.
Tuńczyka przełóż do salaterki, rozdrobnij widelcem, dodaj odciśniętą z nadmiaru soku kapustę i pozostałe składniki sałatki. Polej sosem, dokładnie wymieszaj, po czym przykryj i wstaw na pół godziny do lodówki. Przed podaniem udekoruj orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz