Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Sałatka „Tutti Quanti”

Składniki: 
  • 2 pomarańcze
  • puszka tuńczyka w oleju
  • pół główki małej czerwonej kapusty
  • środek małej białej kapusty
  • 5 dag sera grojera
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • winne jabłko
  • sok z cytryny
sos:
  • olej z puszki tuńczyka
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z cytryny i pomarańczy
  • łyżka ostrej musztardy
  • sól, pieprz, cukier

Umyte i osączone kapusty - białą i czerwoną - drobno poszatkuj, jabłko pokrój w cienkie słupki, na koniec skrop sokiem z cytryny. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w cienkie słupki. Obrane pomarańcze pokrój w kostkę, usuń pestki, połącz z jabłkiem i serem. Składniki sosu dokładnie wymieszaj.

Tuńczyka przełóż do salaterki, rozdrobnij widelcem, dodaj odciśniętą z nadmiaru soku kapustę i pozostałe składniki sałatki. Polej sosem, dokładnie wymieszaj, po czym przykryj i wstaw na pół godziny do lodówki. Przed podaniem udekoruj orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...