Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Sałatka delikatna

Składniki na 4 porcje:
  • 10 dag czerwonej fasolki (z puszki)
  • czerwona cebula
  • pół małej główki czerwonej kapusty
  • 4 małe mięsiste pomidory
  • pół czerwonej papryki
  • pół pęczka rzodkiewek
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
sos:
  • łyżeczka rozgniecionych ziarenek gorczycy
  • 5-6 roztartych z solą ząbków czosnku
  • łyżka posiekanych zielonych listków lebiodki (oregano)
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 4-5 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz

Umytą kapustę drobno posiekaj i na 2-3 minuty wrzuć na lekko osolony wrzątek, po czym odcedź ją na sicie, przelej zimną wodą, osącz i - ułożoną w salaterce - posól.

Pokrój warzywa: sparzone i obrane ze skórki pomidory w grubą kostkę, paprykę - w paski, rzodkiewki - w plasterki, cebulę - w cienkie półplasterki. Fasolkę osącz na sicie. Przygotuj sos i odstaw go do schłodzenia.

Połącz składniki sałatki, polej ją sosem, dokładnie, lecz delikatnie, wymieszaj, przykryj i wstaw na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...