Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Sałatka chińska

Składniki: 
  • mała główka kapusty pekińskiej
  • 3 pomarańcze
  • 10 dag pieczarek
  • sok z cytryny
  • 8-10 daktyli (bez pestek)
  • duża cebula
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
sos:
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki koniaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • mielony imbir, sól

Umytą i osuszoną kapustę pekińską grubo poszatkuj. Teraz dokładnie wymieszaj składniki sosu. Całość musisz następnie lekko schłodzić.

Obrane pomarańcze pokrój w kostkę, usuń pestki, cebulę pokrój w cienkie plasterki. Pieczarki opłucz, osusz, pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny (aby nie ściemniały). Składniki wymieszaj ze szczypiorkiem i pokrojonymi w paseczki daktylami. Dodaj kapustę, pomarańcze i cebule. Połącz, polej sosem, wymieszaj, przykryj i wstaw na 1-2 godziny do lodówki.

Sałatkę podawaj mocno schłodzoną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...