- mała główka kapusty pekińskiej
- 3 pomarańcze
- 10 dag pieczarek
- sok z cytryny
- 8-10 daktyli (bez pestek)
- duża cebula
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki koniaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka miodu
- mielony imbir, sól
Umytą i osuszoną kapustę pekińską grubo poszatkuj. Teraz dokładnie wymieszaj składniki sosu. Całość musisz następnie lekko schłodzić.
Obrane pomarańcze pokrój w kostkę, usuń pestki, cebulę pokrój w cienkie plasterki. Pieczarki opłucz, osusz, pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny (aby nie ściemniały). Składniki wymieszaj ze szczypiorkiem i pokrojonymi w paseczki daktylami. Dodaj kapustę, pomarańcze i cebule. Połącz, polej sosem, wymieszaj, przykryj i wstaw na 1-2 godziny do lodówki.
Sałatkę podawaj mocno schłodzoną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz