Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Rolada z indyka z morelami

Składniki:
  • duża pierś indyka
  • 50 dag chudego mięsa wieprzowego (najlepiej szynki)
  • 15 dag suszonych moreli
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • słodka papryka
  • pieprz
  • sól

Mięso rozklep, uważając, by go nie podziurawić. Natrzyj papryką i pieprzem. Wieprzowinę wraz z kawałkami mięsa indyczego, które odpadły w czasie rozklepywania, zmiel, przypraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj z masłem, pokrojonymi w paski morelami i natką pietruszki. Rozsmaruj farsz na płacie mięsa, zroluj i obwiąż bawełnianym sznurkiem.

Włóż roladę do natłuszczonej formy, podlej odrobiną wody, skrop olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C. Piecz 60-90 minut pod przykryciem, od czasu do czasu delikatnie obracając roladę, by się równo upiekła. Podawaj na gorąco albo na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...