Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Ratafia tutti frutti

Składniki:
  • 500 g malin
  • 500 g wiśni
  • 250 g czarnych porzeczek
  • 250 g jagód
  • 250 g poziomek
  • 500 g moreli
  • 500 g brzoskwiń
  • 500 g renklod
  • 1 kg gruszek
  • 500 g węgierek
  • pomarańcza
  • cytryna
  • 100 g rodzynek
  • 1,5 kg cukru
  • 2 l spirytusu 95-proc.

Do 10-litrowego słoja wsypuj (w miarę ich dojrzewania) świeże owoce. Wcześniej z wiśni, moreli, brzoskwiń, renklod i węgierek usuń pestki. Z gruszek wytnij gniazda nasienne i przekrój je na ćwiartki. Cytrynę i pomarańczę sparz, rodzynki opłucz, osącz i wrzuć do słoja.

Każdą kolejną porcję owoców przesypuj 100-150 g cukru i zalewaj 200 ml spirytusu. Owoce maceruj przez 4 tygodnie od wrzucenia ich ostatniej partii. Nalew zlej, owoce odciśnij. Następnie nalew przefiltruj przez watę, rozlej do butelek i odstaw na 6 miesięcy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...