- 500 g malin
- 500 g wiśni
- 250 g czarnych porzeczek
- 250 g jagód
- 250 g poziomek
- 500 g moreli
- 500 g brzoskwiń
- 500 g renklod
- 1 kg gruszek
- 500 g węgierek
- pomarańcza
- cytryna
- 100 g rodzynek
- 1,5 kg cukru
- 2 l spirytusu 95-proc.
Do 10-litrowego słoja wsypuj (w miarę ich dojrzewania) świeże owoce. Wcześniej z wiśni, moreli, brzoskwiń, renklod i węgierek usuń pestki. Z gruszek wytnij gniazda nasienne i przekrój je na ćwiartki. Cytrynę i pomarańczę sparz, rodzynki opłucz, osącz i wrzuć do słoja.
Każdą kolejną porcję owoców przesypuj 100-150 g cukru i zalewaj 200 ml spirytusu. Owoce maceruj przez 4 tygodnie od wrzucenia ich ostatniej partii. Nalew zlej, owoce odciśnij. Następnie nalew przefiltruj przez watę, rozlej do butelek i odstaw na 6 miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz