Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Prowansalska zupa czosnkowa

Składniki na 4 porcje:
  • główka czosnku
  • 2 żółtka
  • sól, łyżeczka pieprzu
  • tymianek
  • bazylia
  • liść laurowy
  • pół czerstwej bułki paryskiej
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • starty żółty ser

Zagotuj litr wody z roztartym z solą czosnkiem, liściem laurowym, tymiankiem i bazylią i gotuj pod przykryciem przez 8-10 minut. Następnie przecedź przez sito, doprowadź do wrzenia i wlej żółtka rozbełtane z łyżką wody i pieprzem. Całość starannie wymieszaj.

Bułkę pokrój na cienkie kromki, natrzyj czosnkiem, a następnie pokrój w drobną kostkę, zrumień na rozgrzanej patelni, po czym dodaj masło i dokładnie wymieszaj.

Zupę tę podaje się bardzo gorącą i z grzankami. Obok talerzy można postawić miseczki z tartym żółtym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...