- główka czosnku
- 2 żółtka
- sól, łyżeczka pieprzu
- tymianek
- bazylia
- liść laurowy
- pół czerstwej bułki paryskiej
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- starty żółty ser
Zagotuj litr wody z roztartym z solą czosnkiem, liściem laurowym, tymiankiem i bazylią i gotuj pod przykryciem przez 8-10 minut. Następnie przecedź przez sito, doprowadź do wrzenia i wlej żółtka rozbełtane z łyżką wody i pieprzem. Całość starannie wymieszaj.
Bułkę pokrój na cienkie kromki, natrzyj czosnkiem, a następnie pokrój w drobną kostkę, zrumień na rozgrzanej patelni, po czym dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
Zupę tę podaje się bardzo gorącą i z grzankami. Obok talerzy można postawić miseczki z tartym żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz