- 8 pomidorów
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- posiekana natka pietruszki
- 30 g startego twardego sera
- 3 łyżki oliwy
- bułka tarta
- sól
- pieprz
Pomidory umyj, sparz, po czy zdejmij z nich skórkę i pokrój na połówki. Łyżeczką delikatnie wyjmij ze środka miąższ oraz pestki, starając się nie uszkodzić zewnętrznej warstwy miąższu. Odwróć połówki pomidorów do góry dnem, aby wyciekł z nich nadmiar soku. Wyjęty miąższ (z pestkami) przetrzyj przez sito. Cebulę obierz, opłucz, drobno posiekaj i podsmaż z przetartym miąższem pomidorów na maśle. Tak przygotowaną masą napełniaj wydrążone połówki pomidorów. Posyp solą, pieprzem, polej oliwą, posyp bułką tartą, serem i natką pietruszki. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz