Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Pomidory zapiekane

Składniki:
  • 8 pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • posiekana natka pietruszki
  • 30 g startego twardego sera
  • 3 łyżki oliwy
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

Pomidory umyj, sparz, po czy zdejmij z nich skórkę i pokrój na połówki. Łyżeczką delikatnie wyjmij ze środka miąższ oraz pestki, starając się nie uszkodzić zewnętrznej warstwy miąższu. Odwróć połówki pomidorów do góry dnem, aby wyciekł z nich nadmiar soku. Wyjęty miąższ (z pestkami) przetrzyj przez sito. Cebulę obierz, opłucz, drobno posiekaj i podsmaż z przetartym miąższem pomidorów na maśle. Tak przygotowaną masą napełniaj wydrążone połówki pomidorów. Posyp solą, pieprzem, polej oliwą, posyp bułką tartą, serem i natką pietruszki. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...