Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Pomidorowa z ziemniakami i boczkiem

Składniki na 6 porcji:
  • 1 kg świeżych pomidorów
  • lub słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 5-6 ziemniaków (około 50 dag)
  • 15 dag chudego wędzonego boczku
  • włoszczyzna
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 5 łyżek śmietany 22-proc.
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • łyżka przyprawy warzywnej
  • łyżka Przyprawy w płynie Maggi WINIARY
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz, sól

Pomidory (bez skórki) pokrój, uduś na małym ogniu, potem starannie przetrzyj przez sito. Boczek pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż. Skwarki wyjmij teraz na talerzyk, a na pozostałym na patelni tłuszczu obsmaż drobno pokrojoną włoszczyznę i ziemniaki oraz posiekaną cebulę i czosnek. Potem wszystkie składniki przełóż do garnka.

Wlej 5 szklanek wody, dodaj przyprawę warzywną, liść laurowy i ziele angielskie, całość gotuj na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj przecier lub koncentrat pomidorowy wymieszany z połową śmietany.

Zupę przypraw do smaku maggi, solą i pieprzem. Wlej do talerzy z rozłożonymi na nich wcześniej skwarkami z boczku, przed podaniem udekoruj kleksem z pozostałej śmietany i posyp świeżo posiekaną zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...