- 1 kg świeżych pomidorów
- lub słoiczek koncentratu pomidorowego
- 5-6 ziemniaków (około 50 dag)
- 15 dag chudego wędzonego boczku
- włoszczyzna
- cebula
- ząbek czosnku
- 5 łyżek śmietany 22-proc.
- ziele angielskie
- liść laurowy
- łyżka przyprawy warzywnej
- łyżka Przyprawy w płynie Maggi WINIARY
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz, sól
Pomidory (bez skórki) pokrój, uduś na małym ogniu, potem starannie przetrzyj przez sito. Boczek pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż. Skwarki wyjmij teraz na talerzyk, a na pozostałym na patelni tłuszczu obsmaż drobno pokrojoną włoszczyznę i ziemniaki oraz posiekaną cebulę i czosnek. Potem wszystkie składniki przełóż do garnka.
Wlej 5 szklanek wody, dodaj przyprawę warzywną, liść laurowy i ziele angielskie, całość gotuj na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj przecier lub koncentrat pomidorowy wymieszany z połową śmietany.
Zupę przypraw do smaku maggi, solą i pieprzem. Wlej do talerzy z rozłożonymi na nich wcześniej skwarkami z boczku, przed podaniem udekoruj kleksem z pozostałej śmietany i posyp świeżo posiekaną zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz