Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Pomidorowa węgierska

Składniki na 6 porcji: 
  • 1 kg pomidorów
  • 25 dag chudej wieprzowiny bez kości
  • 2 cebule
  • 10 dag drobnego makaronu
  • łyżka oliwy
  • kostka Bulionu warzywnego WINIARY
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • słodka i ostra papryka
  • sól, pieprz

Cebule pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie, następnie dodaj mięso pokrojone na malutkie kawałki i, mieszając, smaż wszystko kilka minut. Teraz przełóż do garnka, zalej 5 szklankami wody, na koniec wrzuć kostkę bulionową i gotuj 40 minut na małym ogniu.

Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki, uduś, po czym dokładnie przetrzyj przez sito. Gdy mięso będzie miękkie, do zupy włóż przetarte pomidory, dopraw ją papryką, solą i pieprzem (zupa powinna być pikantna).

Osobno ugotowany drobny makaron lub małe kładzione kluseczki rozłóż teraz na talerze, zalej gorącą zupą i posyp - wedle uznania - posiekaną zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...