Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Pomidorowa pożywna

Składniki: 
  • mała porcja włoszczyzny
  • cebula
  • 25 dag mielonego mięsa
  • jajo
  • pół szklanki mąki
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • pęczek natki pietruszki lub koperku
  • mielona ostra papryka
  • sól

Włoszczyznę umyj, obierz i zetrzyj na tarce do jarzyn. Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na oleju, dodaj mielone mięso i smaż, rozdrabniając widelcem tworzące się grudki. Do podrumienionego mięsa włóż włoszczyznę i razem krótko podsmaż, wciąż mieszając.

Wlej do garnka 6 szklanek wrzącej wody, dodaj mięso z warzywami i gotuj około 25 minut.

Z mąki i jaja zagnieć twarde ciasto, zetrzyj je na grubej tarce, wsyp do zupy i gotuj, aż kluski zmiękną. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, ponownie doprowadź zupę do wrzenia i przypraw do smaku, a następnie uzupełnij wodą - około 1,5-2 litrów. Na talerzu posyp posiekaną zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...