- mała porcja włoszczyzny
- cebula
- 25 dag mielonego mięsa
- jajo
- pół szklanki mąki
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- pęczek natki pietruszki lub koperku
- mielona ostra papryka
- sól
Włoszczyznę umyj, obierz i zetrzyj na tarce do jarzyn. Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na oleju, dodaj mielone mięso i smaż, rozdrabniając widelcem tworzące się grudki. Do podrumienionego mięsa włóż włoszczyznę i razem krótko podsmaż, wciąż mieszając.
Wlej do garnka 6 szklanek wrzącej wody, dodaj mięso z warzywami i gotuj około 25 minut.
Z mąki i jaja zagnieć twarde ciasto, zetrzyj je na grubej tarce, wsyp do zupy i gotuj, aż kluski zmiękną. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, ponownie doprowadź zupę do wrzenia i przypraw do smaku, a następnie uzupełnij wodą - około 1,5-2 litrów. Na talerzu posyp posiekaną zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz