Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Polska zupa cebulowa

Składniki na 4 porcje:
  • 60 dag cebuli
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • po 10 dag wędzonego boczku i suchej kiełbasy
  • sól, pieprz
  • mielony imbir
  • curry
  • 6 szklanek Bulionu warzywnego

Obraną cebulę (40 dag) i ziemniaki pokrój w kostkę, oprósz mąką i - zrumienione na maśle (2 łyżki) umieść w rondlu, zalej wywarem, ugotuj, zmiksuj i przetrzyj przez sito. Dopraw solą, pieprzem, imbirem i curry.

Pozostałe 20 dag posiekanej cebuli usmaż na reszcie masła. Natomiast pokrojony w kostkę boczek usmaż na rozgrzanej patelni, dodaj pokrojoną kiełbasę, jeszcze chwilę podsmaż wszystko razem, po czym wraz z usmażoną cebulą włóż do przygotowanej zupy, wymieszaj i chwilę potrzymaj na ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...