Składniki:
- 1 kg polędwicy wołowej
- 20 dag boczku wędzonego w plastrach
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki śmietany 22-proc.
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki natki pietruszki
marynata:
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 10 dag selera
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- sok z 1 cytryny
- 2–3 liście laurowe
- po 6 ziaren jałowca, ziela angielskiego i pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
farsz:
- 40 dag kapeluszy suszonych grzybów
- 20 dag ogórków kiszonych
- 15 dag słoniny
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- sól, pieprz
Najpierw
przygotuj marynatę – warzywa obierz, umyj i pokrój. Ziarna przypraw utłucz w
moździerzu. Warzywa, liście laurowe i utłuczone przyprawy zagotuj z winem.
Wymieszaj z sokiem z cytryny, tymiankiem oraz słodką papryką i przestudź.
Mięso
obierz z błon, zalej marynatą i odstaw na kilka dni w chłodne miejsce. Co
pewien czas obracaj. Następnie wyjmij, pokrój w plastry i rozbij.
Przygotuj
farsz – grzyby namocz na noc, ugotuj. Cebulę, grzyby, ogórki i słoninę pokrój w
słupki, obsmaż na maśle, przypraw solą i pieprzem.
Na plastry
mięsa nałóż farsz, zwiń, owiń plasterkiem boczku i zepnij. Oprósz mąką i obsmaż
na maśle. Podlej przecedzoną marynatą, przykryj i piecz ok. 40 minut w
piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Pod koniec pieczenia dodaj
śmietanę i natkę.
Podawaj z
kaszą gryczaną, marchewką z groszkiem, zasmażanymi buraczkami lub brokułami z
wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz