Szukaj przepisów

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Polędwica wołowa

Składniki:
  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 20 dag boczku wędzonego w plastrach
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki śmietany 22-proc.
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki natki pietruszki
marynata:
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 10 dag selera
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • sok z 1 cytryny
  • 2–3 liście laurowe
  • po 6 ziaren jałowca, ziela angielskiego i pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
farsz:
  • 40 dag kapeluszy suszonych grzybów
  • 20 dag ogórków kiszonych
  • 15 dag słoniny
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Najpierw przygotuj marynatę – warzywa obierz, umyj i pokrój. Ziarna przypraw utłucz w moździerzu. Warzywa, liście laurowe i utłuczone przyprawy zagotuj z winem. Wymieszaj z sokiem z cytryny, tymiankiem oraz słodką papryką i przestudź.

Mięso obierz z błon, zalej marynatą i odstaw na kilka dni w chłodne miejsce. Co pewien czas obracaj. Następnie wyjmij, pokrój w plastry i rozbij.

Przygotuj farsz – grzyby namocz na noc, ugotuj. Cebulę, grzyby, ogórki i słoninę pokrój w słupki, obsmaż na maśle, przypraw solą i pieprzem.

Na plastry mięsa nałóż farsz, zwiń, owiń plasterkiem boczku i zepnij. Oprósz mąką i obsmaż na maśle. Podlej przecedzoną marynatą, przykryj i piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Pod koniec pieczenia dodaj śmietanę i natkę.

Podawaj z kaszą gryczaną, marchewką z groszkiem, zasmażanymi buraczkami lub brokułami z wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...