Składniki:
- 1,5 kg polędwicy
- 20 dag marchewki
- 1 mała puszka zielonego groszku
- 1 szklanka śmietany 22-proc.
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki bulionu
- 2 łyżki przyprawy do zup
- sok z 1/4 cytryny
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki bazylii
- gałązka koperku (lub innej zieleniny)
- sól, pieprz
Polędwicę oczyść z błon, natrzyj
solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem oraz bazylią i zostaw w lodówce na 4–5
godzin. Następnie obsmaż ze wszystkich stron na rumiano na patelni z rozgrzaną
oliwą i przełóż do rondla. Podlej bulionem, dodaj masło i duś 40–50 minut, na
małym ogniu, pod przykryciem. Marchew obierz, umyj, pokrój w słupki i dodaj do
polędwicy na 20 minut przed końcem duszenia. Podczas duszenia uzupełniaj
wyparowany sos wodą. Miękkie mięso wyjmij z garnka, pokrój na plastry, ułóż na
półmisku, przybierz duszoną marchwią oraz podgrzanym i odcedzonym z zalewy
groszkiem. Do sosu dodaj śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i zagotuj.
Dopraw sokiem z cytryny, przyprawą do zup oraz pieprzem. Całość wymieszaj.
Plastry mięsa ułożone na półmisku polej sosem i przybierz zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz