Szukaj przepisów

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Polędwica w sosie śmietanowym

Składniki:
  • 1,5 kg polędwicy
  • 20 dag marchewki
  • 1 mała puszka zielonego groszku
  • 1 szklanka śmietany 22-proc.
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki przyprawy do zup
  • sok z 1/4 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bazylii
  • gałązka koperku (lub innej zieleniny)
  • sól, pieprz

Polędwicę oczyść z błon, natrzyj solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem oraz bazylią i zostaw w lodówce na 4–5 godzin. Następnie obsmaż ze wszystkich stron na rumiano na patelni z rozgrzaną oliwą i przełóż do rondla. Podlej bulionem, dodaj masło i duś 40–50 minut, na małym ogniu, pod przykryciem. Marchew obierz, umyj, pokrój w słupki i dodaj do polędwicy na 20 minut przed końcem duszenia. Podczas duszenia uzupełniaj wyparowany sos wodą. Miękkie mięso wyjmij z garnka, pokrój na plastry, ułóż na półmisku, przybierz duszoną marchwią oraz podgrzanym i odcedzonym z zalewy groszkiem. Do sosu dodaj śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i zagotuj. Dopraw sokiem z cytryny, przyprawą do zup oraz pieprzem. Całość wymieszaj. Plastry mięsa ułożone na półmisku polej sosem i przybierz zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...