Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Polędwica w sosie borówkowym

Składniki:
  • 60 dag polędwicy wołowej
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
do przybrania:
  • świeży tymianek 
  • bazylia
marynata:
  • po 5 dag obranej i opłukanej marchewki, pietruszki, selera i cebuli
  • 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
sos:
  • 20 dag świeżych lub mrożonych borówek
  • po 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina i sherry
  • sól

Najpierw przygotuj marynatę – warzywa pokrój na zapałkę, zalej winem, a następnie dodaj ziele angielskie i liść laurowy.

Mięso oczyść z tłuszczu i błon. Włóż do kamiennego, porcelanowego albo emaliowanego garnka, zalej marynatą i pozostaw w chłodnym miejscu na 12 godzin. Następnie wyjmij z zalewy, posyp solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Następnie przygotuj sos – borówki umyj, osącz i gotuj 10 minut w winie wymieszanym z sherry. Przypraw solą i pieprzem. Ostudź i rozlej na talerze.

Polędwicę pokrój w plastry, połóż na sosie i przybierz świeżymi ziołami. Podawaj z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...