Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Pieczone jabłuszka

Składniki:
  • 6 jabłek
  • 5 dag suszonych moreli
  • 5 dag posiekanych migdałów
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka miód
  • cukier
  • sok z całej pomarańczy
  • cukier waniliowy
  • łyżka konfitury morelowej
  • cynamon

Posiekaj 5 dag suszonych moreli, włóż je do miseczki. Dodaj 5 dag posiekanych migdałów, opakowanie cukru waniliowego, łyżkę konfitury morelowej i szczyptę cynamonu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Umyj 6 jabłek, po czym wydrąż z nich specjalnym nożykiem gniazda nasienne. Powstały pusty środek wypełnij przygotowanym nadzieniem z moreli i migdałów. Na koniec jabłka posmaruj z zewnątrz miodem.

Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, obsyp wokół łyżką cukru kryształu. Wlej sok z jednej pomarańczy. Jabłka ułóż w naczyniu, na każdym połóż po pół łyżeczki zimnego masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj przez 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...