Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Pieczeń rzymska

Składniki:
  • 2 łyżki oliwy
  • 67,5 dag ziemniaków
  • 2 średnie papryki zielone
  • średnia cebula
  • mała cebula
  • 3/4 płaskiej łyżki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • jajo
  • 45 dag mielonego mięsa
  • 8,5 dag bułki tartej
  • 1,5 dag świeżej natki pietruszki
  • łyżka sosu Worcestershire
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 40 dag przetartych pomidorów konserwowych

Na początku rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. W brytfannie wymieszaj oliwę, pokrojone w cienkie plastry ziemniaki, zieloną paprykę i plasterki cebuli, następnie dodaj 1/4 łyżki soli i odrobinę pieprzu. Wszystkie składniki podpiekaj na średnim poziomie piekarnika prze 30 minut.

W dużej misce ubij jajko, dodaj mielone mięso, bułkę tartą, drobno posiekaną małą cebulę, pietruszkę, sos Worcestershire, pozostałą część soli i nieco pieprzu. Masę starannie wyrób, po czym formuj z masy podłużny bochenek, wygładź go mokrymi palcami.

Temperaturę piekarnika zredukuj do 180°C. Wyjmij brytfannę i wsyp pokrojoną na cienkie plasterki cukinię. Warzywa rozsuń na boki brytfanny, a w środku umieść klops. Warzywa polej przetartymi pomidorami. Brytfannę wstaw do piekarnika na 40-50 minut, od czasu do czasu mieszaj warzywa. Piecz, aż warzywa dostatecznie zmiękną, a klops będzie gotowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...