- 2 łyżki oliwy
- 67,5 dag ziemniaków
- 2 średnie papryki zielone
- średnia cebula
- mała cebula
- 3/4 płaskiej łyżki soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
- jajo
- 45 dag mielonego mięsa
- 8,5 dag bułki tartej
- 1,5 dag świeżej natki pietruszki
- łyżka sosu Worcestershire
- 2 średniej wielkości cukinie
- 40 dag przetartych pomidorów konserwowych
Na początku rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. W brytfannie wymieszaj oliwę, pokrojone w cienkie plastry ziemniaki, zieloną paprykę i plasterki cebuli, następnie dodaj 1/4 łyżki soli i odrobinę pieprzu. Wszystkie składniki podpiekaj na średnim poziomie piekarnika prze 30 minut.
W dużej misce ubij jajko, dodaj mielone mięso, bułkę tartą, drobno posiekaną małą cebulę, pietruszkę, sos Worcestershire, pozostałą część soli i nieco pieprzu. Masę starannie wyrób, po czym formuj z masy podłużny bochenek, wygładź go mokrymi palcami.
Temperaturę piekarnika zredukuj do 180°C. Wyjmij brytfannę i wsyp pokrojoną na cienkie plasterki cukinię. Warzywa rozsuń na boki brytfanny, a w środku umieść klops. Warzywa polej przetartymi pomidorami. Brytfannę wstaw do piekarnika na 40-50 minut, od czasu do czasu mieszaj warzywa. Piecz, aż warzywa dostatecznie zmiękną, a klops będzie gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz