Składniki:
- 30 dag wątróbek drobiowych
- po 50 dag mięsa wieprzowego i cielęcego bez kości
- 20 dag boczku
- 3 jaja
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz
Wątróbki oczyść z błonek, umyj,
osusz i zrumień na 1 łyżce masła. Przełóż na talerz i skrop winem. Cebulę i
czosnek obierz i posiekaj. Mięso umyj, osącz, posól i obsmaż na reszcie masła.
Podlej 1 szklanką wody, dodaj cebulę oraz czosnek. Duś do miękkości (ok. 40
minut). Mięso z cebulą i czosnkiem zmiel trzykrotnie w maszynce, dodaj jajka,
sól, pieprz, tymianek oraz majeranek i całość dokładnie wymieszaj. Podłużną
foremkę wyłóż papierem do pieczenia i włóż do niej masę mięsną, przekładając
kawałkami wątróbki. Piecz 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180
stopni. Ostudź, wyjmij z foremki i pokrój w plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz