Szukaj przepisów

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Pasztet

Składniki:
  • 30 dag wątróbek drobiowych
  • po 50 dag mięsa wieprzowego i cielęcego bez kości
  • 20 dag boczku
  • 3 jaja
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz

Wątróbki oczyść z błonek, umyj, osusz i zrumień na 1 łyżce masła. Przełóż na talerz i skrop winem. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Mięso umyj, osącz, posól i obsmaż na reszcie masła. Podlej 1 szklanką wody, dodaj cebulę oraz czosnek. Duś do miękkości (ok. 40 minut). Mięso z cebulą i czosnkiem zmiel trzykrotnie w maszynce, dodaj jajka, sól, pieprz, tymianek oraz majeranek i całość dokładnie wymieszaj. Podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia i włóż do niej masę mięsną, przekładając kawałkami wątróbki. Piecz 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Ostudź, wyjmij z foremki i pokrój w plastry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...