Szukaj przepisów

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Papryka faszerowana brokułami

Składniki:
  • 2 czerwone papryki
farsz:
  • 15 dag różyczek brokułów
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 36-proc.
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
sos:
  • 4 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól

Przygotuj farsz – brokuły duś w śmietanie 5 minut, a następnie ostudź, zmiksuj i przetrzyj przez sito. Dodaj jajka i parmezan, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i jeszcze raz zmiksuj.

Papryki oczyść z gniazd nasiennych, napełnij farszem, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni. Po upieczeniu możesz zdjąć ze strąków oddzielającą się skórkę.

Przygotuj sos – pomidory sparz, obierz, rozkrój, wybierz pestki, a miąższ zmiksuj z czosnkiem, solą i oliwą, a następnie przetrzyj przez sito.

Ostudzone papryki pokrój w cienkie plastry i ułóż na sosie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...