Składniki:
- 2 czerwone papryki
farsz:
- 15 dag różyczek brokułów
- 2 jajka
- 1/2 szklanki śmietany 36-proc.
- 3 łyżki startego parmezanu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
sos:
- 4 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sól
Przygotuj farsz – brokuły duś w
śmietanie 5 minut, a następnie ostudź, zmiksuj i przetrzyj przez sito. Dodaj
jajka i parmezan, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i jeszcze raz
zmiksuj.
Papryki oczyść z gniazd nasiennych,
napełnij farszem, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz 20 minut w piekarniku
nagrzanym do temperatury 220 stopni. Po upieczeniu możesz zdjąć ze strąków
oddzielającą się skórkę.
Przygotuj sos – pomidory sparz,
obierz, rozkrój, wybierz pestki, a miąższ zmiksuj z czosnkiem, solą i oliwą, a
następnie przetrzyj przez sito.
Ostudzone papryki pokrój w cienkie
plastry i ułóż na sosie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz