Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Łopatka wieprzowa z nadzieniem owocowym

Składniki:
  • 80 dag łopatki wieprzowej bez kości
  • 25 dag suszonych owoców (morele, śliwki, rodzynki, jabłka)
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 1 szklanka madery
  • 1/2 szklanki śmietany 22-proc.
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawa do zup
  • sól, pieprz

Ocet wymieszaj z połową madery i przyprawami. Mięso włóż do zalewy octowej i wstaw na noc do lodówki. Owoce zalej resztą madery i dolej tyle wody, aby je przykryła. Mocz 2 godziny, a następnie osącz (płyn pozostaw). Mięso wyjmij z marynaty, osusz, natnij w nim kieszeń i wypełnij owocami, po czym zaszyj. Mięso przypraw przyprawą do zup, solą i pieprzem, a następnie zrumień na oleju. Przełóż do brytfanny, wlej marynatę wymieszaną z pozostawionym płynem i piecz 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Upieczone mięso pokrój w plastry, sos przecedź, wymieszaj ze śmietaną i podaj oddzielnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...