Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Naleśniki ze szpinakiem

Składniki:
ciasto:
  • 2–3 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 15–20 dag mąki pszennej
  • sól
  • 10 dag sera mozzarella
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
farsz:
  • 50 dag szpinaku mrożonego
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • 1 jajo
  • sól

Najpierw przygotuj ciasto – żółtka zmiksuj (albo ubij trzepaczką) z mlekiem oraz mąką na jednolitą masę (jeżeli jest zbyt gęsta, dolej trochę wody). Z białek i szczypty soli ubij pianę, delikatnie połącz z masą żółtkową, a następnie z powstałego ciasta usmaż naleśniki.

Przygotuj farsz – szpinak uduś z masłem i odparuj. Dodaj jajko i wymieszaj. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i ser. Posól do smaku. Przestudź.

Naleśniki posmaruj grubo farszem, zwiń w rulon, podwijając boki, ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i posyp startą mozzarellą. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, aż ser się roztopi i zrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...