Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Mus z białej czekolady

Składniki:
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 200 g białej czekolady
  • 150 g cukru
  • 5 dl bitej śmietany
  • 4 g rozpuszczonej żelatyny

Żółtka ubij dokładnie na jednolitą masę z 50 g cukru. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (w misce ustawionej na garnku z gorącą wodą). Uważaj jednak: jeżeli nie możesz utrzymać ręką rozgrzanej miski z czekoladą, to oznacza, że woda jest za gorąca.

Do rozpuszczonej czekolady stopniowo dodawaj masę utartą z żółtek i cukru oraz ubitą śmietanę z żelatyną. Dodaj żelatynę (rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody!) i cały czas mieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę i dodawaj je stopniowo do masy z żółtek, czekolady i śmietany, delikatnie mieszając, aż powstanie puszysty mus.

Mus jest już właściwie gotowy. Przelej do kieliszka i odstaw na 6 godzin do lodówki. Doskonały deser na każdą porę roku!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...