- 1,8 kg miodu
- 1 dag Kwasku cytrynowego WINIARY
- 2,5-3 dag goździków
- 5-6,5 dag cynamonu
- łyżka startej cytryny
- łyżka startej pomarańczy
- 0,8 dag pożywki dla drożdży
- porcja drożdży winnych
Zagotuj 4 litry wody, zalej nią miód i mieszaj, aż miód całkowicie się rozpuści i ostygnie do temperatury 21°C (będzie letni).
Dodaj następnie przyprawy korzenne, kwasek cytrynowy, skórkę z pomarańczy i cytryny, pożywkę dla drożdży oraz same drożdże i całość odstaw w ciepłe miejsce. Po tygodniu przelej do gąsiora (balona) i zamknij rurką fermentacyjną. Po zakończeniu fermentacji zlej miód znad osadu i przelej do butelek. Zanim dobierzesz się do napitku - wypróbuj swoją cierpliwość i odczekaj na 6 miesięcy, bo dopiero wtedy jego walory smakowe osiągają swoją pełnię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz