Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Miód pitny

Składniki:
  • 1,8 kg miodu
  • 1 dag Kwasku cytrynowego WINIARY
  • 2,5-3 dag goździków
  • 5-6,5 dag cynamonu
  • łyżka startej cytryny
  • łyżka startej pomarańczy
  • 0,8 dag pożywki dla drożdży
  • porcja drożdży winnych

Zagotuj 4 litry wody, zalej nią miód i mieszaj, aż miód całkowicie się rozpuści i ostygnie do temperatury 21°C (będzie letni).

Dodaj następnie przyprawy korzenne, kwasek cytrynowy, skórkę z pomarańczy i cytryny, pożywkę dla drożdży oraz same drożdże i całość odstaw w ciepłe miejsce. Po tygodniu przelej do gąsiora (balona) i zamknij rurką fermentacyjną. Po zakończeniu fermentacji zlej miód znad osadu i przelej do butelek. Zanim dobierzesz się do napitku - wypróbuj swoją cierpliwość i odczekaj na 6 miesięcy, bo dopiero wtedy jego walory smakowe osiągają swoją pełnię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...