- 20 dag mąki
- 25 dag masła
- 25 dag cukru pudru
- szklanka białek
- 20 dag maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag bakalii
- opakowanie Cukru wanilinowego WINIARY
- skórka otarta z cytryny
- cukier puder do posypania
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, makiem i cukrem. Dodaj rozpuszczone masło i jeszcze raz wymieszaj.
Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz z masą makową. Pod koniec wsyp bakalie, cukier wanilinowy i skórkę z cytryny. Tak przyrządzone ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz około 50 minut.
Upieczony i wystudzony placek posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz