- pół opakowania lazanii (gotowych płatów włoskiego makaronowego ciasta, które kupisz w wielu sklepach spożywczych)
- 1 kg świeżego lub 50 dag mrożonego szpinaku
- cebula
- łyżka świeżej posiekanej lub łyżeczka suszonej bazylii
- łyżka mąki
- łyżka płynnej Przyprawy do zup, sosów, sałatek WINIARY
- kilka łyżek mleka
- 3 jaja
- 5 dag parmezanu
- łyżka oliwy
- biały mielony pieprz
- sól
- 3 łyżki mąki
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- biały pieprz
- sól
Płaty ciasta włóż na 4-5 minut do wrzącej wody, by nieco zmiękły. Szpinak ugotuj w posolonym wrzątku, osącz, posiekaj (mrożony podlej dwiema łyżkami mleka i uduś).
Drobniutko pokrojoną cebulkę zeszklij na łyżce oliwy, oprósz mąką, podsmaż, włóż szpinak i bazylię, wlej mleko oraz przypraw na pikantnie. Mieszając, gotuj na małym ogniu do chwili, aż szpinak uzyska gęstą konsystencję. Wlej do masy roztrzepane jaja i smaż, aż się zetną.
Podłużną formę wysmaruj tłuszczem. Płaty ciasta przekładaj warstwami szpinaku, polewaj sosem beszamelowym i posypuj parmezanem. Na wierzch wyłóż ciasto, polej beszamelem i posyp parmezanem. Zapiekaj 30 minut. Takiego samego farszu możesz użyć do krokietów naleśnikowych lub naleśnikowej zapiekanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz