Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Krem z pomarańczy i dodatkiem wina

Składniki: 
  •  6 jaj
  • 30 dag cukru
  • 2 pomarańcze
  • cynamon
  • pół szklanki wody
  • mały kieliszek białego wytrawnego wina

Na początku z wody i cukru (25 dag) ugotuj na małym ogniu rzadki lukier. Umyte pomarańcze sparz wrzątkiem i wyciśnij z nich sok. Następnie cienko obierz skórkę i wrzuć ją do wrzątku na 2 minuty, osącz na sicie i pokrój w cienkie paski. Pozostały cukier zagotuj z winem, wrzuć pomarańczowe skórki - całość gotuj na małym ogniu.

Dokładnie roztrzep jaja z sokiem z pomarańczy i cynamonem, połącz z przestudzonym lukrem, cały czas ubijając, po czym dodaj pianę z białek.

Delikatnie wymieszaj, rozłóż do małych salaterek i udekoruj paskami skórki pomarańczowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...