Składniki:
- 12 żółtek
- 2 szklanki cukru
- 6 cytryn
- 1 pomarańcza
- 2,5 szklanki mocnego naparu herbaty
- 1/2 szklanki rumu
- 5 dag żelatyny
Cytrynę i
pomarańczę wyszoruj namydloną szczoteczką, sparz, wytrzyj i otrzyj z nich
skórkę. Z obu cytryn wyciśnij sok. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj skórkę
cytrynową i pomarańczową oraz sok z cytryn. Masę z żółtek ubij w kąpieli wodnej
na puszysty krem i powoli, stopniowo wlej 1,5 szklanki gorącego naparu herbaty.
Żelatynę
namocz w 1 szklance ostudzonego naparu herbaty, podgrzej, rozpuść, ostudź do
temperatury pokojowej i wymieszaj z kremem. Gdy krem zacznie tężeć, dodaj rum,
wymieszaj i nałóż do pucharków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz