Szukaj przepisów

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Krem pomarańczowo-cytrynowy z rumem

Składniki:
  • 12 żółtek
  • 2 szklanki cukru
  • 6 cytryn
  • 1 pomarańcza
  • 2,5 szklanki mocnego naparu herbaty
  • 1/2 szklanki rumu
  • 5 dag żelatyny

Cytrynę i pomarańczę wyszoruj namydloną szczoteczką, sparz, wytrzyj i otrzyj z nich skórkę. Z obu cytryn wyciśnij sok. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj skórkę cytrynową i pomarańczową oraz sok z cytryn. Masę z żółtek ubij w kąpieli wodnej na puszysty krem i powoli, stopniowo wlej 1,5 szklanki gorącego naparu herbaty.

Żelatynę namocz w 1 szklance ostudzonego naparu herbaty, podgrzej, rozpuść, ostudź do temperatury pokojowej i wymieszaj z kremem. Gdy krem zacznie tężeć, dodaj rum, wymieszaj i nałóż do pucharków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...