- 50 dag baraniny z kością
- 5 dag czerstwej bułki
- 1/8 l mleka
- jajo
- 3 dag cebuli
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 5 dag tartej bułki
- 6 dag tłuszczu
Mięso oddziel od kości, opłucz, osącz, obierz z powięzi i pokrój na kawałki. Bułkę zaś namocz w mleku i - gdy zmięknie - odciśnij. Mięso i bułkę przepuść dwukrotnie przez maszynkę, dodaj jajko, posól i wyrób na pulchną masę (najlepiej ręką); dodaj też roztarty z solą czosnek, a w razie potrzeby 2-3 łyżki mleka.
Uformuj z masy 8 panierowanych w bułce tartej kotletów i usmaż je na rumiano z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu, lecz na niezbyt silnym ogniu. Pod koniec smażenia na każdym kotlecie umieść po trochu masła i dosmaż je na małym ogniu lub dopiecz w piekarniku (przez około 10 minut). Pozostaje Ci już tylko nadziać kotlety na patyczki do szaszłyków i zgrillować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz