Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Klopsiki z niespodzianką I

Składniki na 4 porcje:
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 150 g mielonej wieprzowiny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki śmietany
  • pieczarki
  • 4 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz
  • sól
  • sól czosnkowa

Na początku wymieszaj masło ze szczypiorkiem i papryką. Jeśli trzeba, dopraw do smaku solą. Do mięsa dodaj bułkę tartą, śmietanę, sól i pieprz. Wyrób na jednolitą masę.

Z masy mięsnej uformuj kulki, w każdej zrób zagłębienie. Włóż po porcji szczypiorkowego masła i pieczarkę, zlep. Przygotowane kulki posmaruj olejem i wstaw na 30 minut do lodówki.

Teraz wysmaruj olejem blachę. Ułóż na niej klopsiki i piecz 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, kilkakrotnie odwracając. Gdy klopsiki z każdej strony będą rumiane, temperaturę zmniejsz do 170°C.

Klopsiki podawaj z grzankami posypanymi solą czosnkową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...