Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Kisz

Składniki:
ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 12,5 dag masła
  • 1 duże jajo
  • 1/2 łyżeczki soli
farsz:
  • 5 plasterków boczku
  • 14 dag żółtego sera
  • 3 jaja
  • 1,5 szklanki śmietany
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 plasterki drobno pokrojonej szynki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ewentualnie kilka sparzonych suszonych śliwek

Z podanych składników wyrób ciasto, uformuj je w kulę i włóż na 1 godzinę do lodówki. Nagrzej piekarnik. Formę do tarty starannie wylep ciastem. Możesz użyć zwykłej tortownicy – wtedy kant ciasta powinien sięgać do 1/3 wysokości jej ścianki. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 10 minut. W tym czasie przygotuj farsz.

Boczek podsmaż na patelni, osącz z tłuszczu i drobno posiekaj. Ser pokrój w kostkę. Podpieczony spód wyłóż kawałkami szynki, boczku i sera (ewentualnie także suszonymi śliwkami pokrojonymi w paski). Zalej sosem przyrządzonym z jaj rozbitych ze śmietaną i przyprawionych koperkiem. Formę wstaw do piekarnika i posyp gałką muszkatołową.

Kisz możesz podawać na ciepło lub na zimno. Możesz też zmieniać składniki farszu i wymyślać coraz to nowe wersje. Jeśli do ciasta dodasz cukru, uzyskasz spód do tarty z sezonowymi owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...