Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Keks I

Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 4 jaja
  • 1,5 dag proszku do pieczenia
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag fig
  • 10 dag migdałów
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • 10 dag owoców w cukrze
  • łyżka masła

Przygotuj migdały: sparz je i zdejmij z nich skórki. Rodzynki i figi opłucz. Bakalie posiekaj i razem z rodzynkami obtocz w mące.

Masło utrzyj, dodając kolejno cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i bakalie. Całość wymieszaj z ubitą wcześniej pianą z białek.

Formę wyłóż pergaminem, wlej ciasto i natnij wzdłuż przez środek nożem umoczonym w łyżce roztopionego masła. Piecz 1 godzinę w temperaturze 190°C. Pergamin usuń dopiero przed podaniem ciasta. Keks możesz polać migdałowym lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...