- 3-4 jabłka deserowe
- 4 łyżki wody
- skórka otarta z połowy cytryny lub pomarańczy
- 3 łyżki cukru pudru
- opakowanie śmietanki w proszku
- niepełna szklanka mleka
- 4 łyżki rodzynek
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe cząstki. Do rondelka wlej wodę, dodaj 2 łyżki cukru pudru i skórkę z cytryny (lub pomarańczy). Teraz wymieszaj, włóż jabłka, całość zagotuj i gotuj pod przykryciem na niedużym ogniu około 10 minut. Miękkie jabłka ostudź i lekko rozgnieć widelcem. Śmietankę w proszku ubij z mlekiem, a pod koniec ubijania dodaj pozostałą łyżkę cukru pudru.
Deser rozłóż do 4 pucharków: układaj w nich warstwami jabłka i śmietankę (zacznij od jabłek, zakończ śmietanką), na koniec udekoruj rodzynkami i odstaw do schłodzenia (do lodówki).
Uwaga! Rodzynki możesz umyć i namoczyć w ciepłej wodzie (15 minut), później odcedź i zalej na 10-15 minut 2 łyżkami wina lub rumu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz