Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Hiszpański przysmak

Składniki na 6 porcji:
ciasto:
  • 4 jaja
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru, sól
krem:
  • 2 szklanki mleka
  • kawałek cynamonu
  • laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 5 dag mąki
  • łyżka białego rumu
do dekoracji:
  • szklanka bitej śmietany
  • 2 łyżki pokrojonej smażonej skórki pomarańczowej

W rondlu o grubym dnie zagotuj mleko z cynamonem i wanilią. Gdy zacznie wrzeć, przykryj, zdejmij z ognia, odstaw na kilkanaście minut, a następnie przecedź przez gęste sito.

Żółtka utrzyj z cukrem na pianę i - nie przestając ucierać - dosypuj stopniowo mąkę. Rondelek z żółtkami ustaw na garnku z gotującą się wodą lub na małym ogniu i powoli, cały czas ubijając je trzepaczką - wlewaj powoli mleko, aż sos zacznie gęstnieć i pojawią się pęcherzyki powietrza. Wtedy rondelek odstaw, wlej rum, dokładnie wymieszaj i ostudź, od czasu do czasu mieszając.

Prostokątną formę do ciasta wyłóż folią aluminiową, posmaruj masłem i równomiernie, lecz delikatnie posyp mąką. Utrzyj żółtka z cukrem, ubij na sztywno pianę z białek, połącz utarte z cukrem żółtka z ubitą na sztywno pianą z białek i - mieszając je - wsyp mąkę. Powstałe ciasto wlej do przygotowanej formy i wstaw na 8 minut do bardzo gorącego piekarnika (210°C). Gorące wyjmij z formy na stolnicę, oddziel folię, a ciasto zwiń w rulon, wierzchnią warstwą na zewnątrz. Po wystygnięciu ciasto rozwiń, posmaruj kremem, zroluj na powrót oraz udekoruj bitą śmietaną i skórką pomarańczową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...