ciasto:
- 4 jaja
- 6 łyżek mąki
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru, sól
- 2 szklanki mleka
- kawałek cynamonu
- laska wanilii
- 4 żółtka
- 10 dag cukru
- 5 dag mąki
- łyżka białego rumu
- szklanka bitej śmietany
- 2 łyżki pokrojonej smażonej skórki pomarańczowej
W rondlu o grubym dnie zagotuj mleko z cynamonem i wanilią. Gdy zacznie wrzeć, przykryj, zdejmij z ognia, odstaw na kilkanaście minut, a następnie przecedź przez gęste sito.
Żółtka utrzyj z cukrem na pianę i - nie przestając ucierać - dosypuj stopniowo mąkę. Rondelek z żółtkami ustaw na garnku z gotującą się wodą lub na małym ogniu i powoli, cały czas ubijając je trzepaczką - wlewaj powoli mleko, aż sos zacznie gęstnieć i pojawią się pęcherzyki powietrza. Wtedy rondelek odstaw, wlej rum, dokładnie wymieszaj i ostudź, od czasu do czasu mieszając.
Prostokątną formę do ciasta wyłóż folią aluminiową, posmaruj masłem i równomiernie, lecz delikatnie posyp mąką. Utrzyj żółtka z cukrem, ubij na sztywno pianę z białek, połącz utarte z cukrem żółtka z ubitą na sztywno pianą z białek i - mieszając je - wsyp mąkę. Powstałe ciasto wlej do przygotowanej formy i wstaw na 8 minut do bardzo gorącego piekarnika (210°C). Gorące wyjmij z formy na stolnicę, oddziel folię, a ciasto zwiń w rulon, wierzchnią warstwą na zewnątrz. Po wystygnięciu ciasto rozwiń, posmaruj kremem, zroluj na powrót oraz udekoruj bitą śmietaną i skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz