Składniki:
- 1 kg sznyclówki cielęcej
- 50 dag pieczarek
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 szklanka śmietany 18-proc.
- 2 łyżki masła
- 2 cebule
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
Mięso pokrój na cienkie, małe płatki
i lekko posól. Cebulę obierz, opłucz i drobno posiekaj. Pieczarki oczyść, umyj
i pokrój w plasterki. Mąkę utrzyj z masłem. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż
mięso na rumiano i odłóż na sitko. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj
pieczarki i smaż 5–7 minut. Następnie wlej wino i śmietanę, dodaj mąkę z masłem
i mieszając, zagotuj. Dopraw solą i pieprzem, gotuj jeszcze 5 minut. Włóż mięso
i jeszcze raz zagotuj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz