Szukaj przepisów

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Gulasz z pieczarkami

Składniki:
  • 1 kg sznyclówki cielęcej
  • 50 dag pieczarek
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka śmietany 18-proc.
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Mięso pokrój na cienkie, małe płatki i lekko posól. Cebulę obierz, opłucz i drobno posiekaj. Pieczarki oczyść, umyj i pokrój w plasterki. Mąkę utrzyj z masłem. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż mięso na rumiano i odłóż na sitko. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i smaż 5–7 minut. Następnie wlej wino i śmietanę, dodaj mąkę z masłem i mieszając, zagotuj. Dopraw solą i pieprzem, gotuj jeszcze 5 minut. Włóż mięso i jeszcze raz zagotuj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...