Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Gruszki w czekoladzie

Składniki na 8 porcji:
  • 4 duże soczyste gruszki
  • 1,5 szklanki cukru
  • sok i skórka otarta z cytryny
  • pół laski cynamonu
  • 1-2 goździki
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • kieliszek rumu
  • łyżka koniaku
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 8 kulek lodów waniliowych

Zagotuj syrop z dwóch szklanek wody, cukru, cynamonu, goździków, soku (2 łyżki) i skórki z cytryny, przykryj i gotuj przez następne 10 minut.

Obrane gruszki przekrój wzdłuż na pół, usuń z nich gniazda nasienne, skrop sokiem z cytryny i włóż do syropu. Gotuj na niewielkim ogniu przez mniej więcej 10-15 minut i odstaw do wystygnięcia.

W rondelku zagotuj dwie łyżki wody z masłem i miodem, dodaj pokruszoną czekoladę i rozpuść na małym ogniu, stale mieszając, aż sos stanie się idealnie gładki. Odstaw, dodaj rum i koniak, dokładnie wymieszaj.

Płatki migdałowe zrumień na patelni. Wyjęte z syropu gruszki postaw w pucharkach, dodaj kulki lodów, polej ciepłym sosem czekoladowym i posyp płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...