Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Groszkowa błyskawiczna

Składniki na 4 porcje:
  • duża puszka groszku
  • 15 dag pieczarek
  • pół opakowania mrożonej włoszczyzny
  • 30 dag parzonej białej kiełbasy
  • cebula
  • łyżka masła (najlepiej klarowanego)
  • łyżka Przyprawy do zup, sosów, sałatek WINIARY
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • grzanki:
  • 8 plasterków bułki
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka masła
  • 2 ząbki czosnku

Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na maśle, dorzuć pokrojone w plasterki pieczarki, smaż razem przez 5 minut, po czym dodaj włoszczyznę i pół szklanki gorącej wody. Wszystkie składniki duś pod przykryciem 10 minut. Potem przełóż do garnka, wlej 3 szklanki gorącej wody, następnie groszek wraz z zalewą, przyprawę do zup, sosów, sałatek oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut na małym ogniu.

Kromki bułki posmaruj masłem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a potem opiekaj w piekarniku lub podsmaż na patelni (na oleju). Już na talerzach zupę obficie posyp koperkiem. Podawaj z gorącymi grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...